"5 perces" baquette

Eredetileg a baguette kétlépcsős tésztakészítési művelet, ez a recept viszont egy lépésben készül, a Beastie bistro blogról loptam. Cserébe elég híg és ragacsos a tésztamassza, dagasztani sem kell. Időhiányban, gyorsan összedobni ideális, bár kicsit veszítünk az ízélményen a gyorsaság miatt. 

A recept:
- 1 dl kefir
-  6 dl langyos víz
-  7 g instant élesztő
-  20 g só 
-  435 g BL-50 fehér finom liszt
-  435 g BL-80 fehér kenyér liszt

A folyadékokat az élesztővel és a sóval összekeverjük (igen, a sót is belerakjuk, különben dagasztás hiányában nem fog egyenletesen eloszlani), utána több részletben apránként keverjük hozzá a lisztet kézi habverővel majd spatulával vagy fakanállal. 

Ha este készítjük, berakhatjuk a hűtőbe egész éjszakára, ott olyan 2-szeresére fog megkelni. Arra ügyeljünk, hogy a kelesztőtálat enyhén olajozzuk ki, mert a tészta nagyon ragacsos, és nem fog kijönni anélkül, hogy minden buborékot elvesztenénk... ezt a részét sajnos az általam használt eredeti recept elfelejtette megemlíteni, de amúgy így csinálják hagyományosan, azóta utánanéztem. Szóval olajozzuk ki. 

Másnap reggel kivesszük a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Így még tovább fog kelni, a végén 3-szorosára dagad a tészta. Ez a hűtős megoldás sem volt az eredeti receptben, aszerint szobahőmérsékleten kelesztünk végig, 3-6 órát. Akinek így jön ki, ezzel a módszerrel is csinálhatja. 

Amikor megfelelően felmelegedett a tészta és megkelt, akkor kiöntjük jóóóóó alaposan kilisztezett felületre, ügyeljünk a lisztezésre és a gyorsaságra, ugyanis nagyon ragad. Vágjuk ketté a tésztát. Egy-egy darab 2-3 baguettet fog kiadni. Az egyik részt visszatehetjük a hűtőbe, úgyis frissen a legfinomabb. A másikat további 2-3 részre osztjuk és hurkákat formázunk belőle. Nem baj, ha nem olyan szép egyenletes kifli, inkább ne gyötörjük agyon a tésztát, mert akkor minden bubi kimegy belőle. 

Ezt követően sütőformába vagy tepsire tesszük. Én konyharuhával támasztottam ki őket, hogy ne lapuljanak ki nagyon. 45-60 percet hagyjuk kelni. A kelesztés vége felé bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra, teszünk bele kisebb tepsiben egy ujjnyi vizet. Amikor nagy része a víznek elpárolgott, akkor rakjuk be a sütőbe, vegyük le a hőfokot 230-ra, majd a sütés második felében 190 fokra. Kb. 30 perc alatt sül meg. 

Kívül ropogós, belül puha, vajjal isteni.