A kovász tárolása, kovászhibák

Tárolás

A nevelgetett kovászt legjobb, ha a konyhaszekrényben tároljuk egy olyan részen, ahol nincs élelmiszer, csak edények. Jó, ha viszonylag állandó a hőmérséklet, a konyha levegője pedig esélyesen tartalmaz megfelelő baktériumokat a beindításhoz. Ha a kovász jó, akkor nem büdös, csak savanykás, úgyhogy attól nem kell félni, hogy büdös lesz a konyhában. Ha mégis megbüdösödne, mert mondjuk elfelejtkeztünk róla, akkor dobjuk ki, és kezdjünk újat. Ha korábbról raktunk el kovászmagot, akkor ez nem is lesz olyan nehéz.

A kovászt akkor etetgessük naponta, ha tudjuk, hogy sütni akarunk. Mert hamar igen nagy mennyiségű kovászunk lesz, néhány naponta le kell "csapolni" belőle. Amennyiben tudjuk, hogy egy ideig nem sütünk, akkor berakhatjuk a hűtőbe, 1-2 hétig semmi baja nem lesz. Viszont ekkor tegyük rá a befőttes üveg fedelét és jól csavarjuk is rá. Amikor a hűtőből elővesszük majd, akkor várjuk meg, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre és kezdjük el etetni ugyanúgy naponta, hamar fel fog éledni. Még hosszabb ideig eltartható a kovász, ha a már stabil kultúrájú kovászból egy kicsit a fagyasztóba rakunk. Alaposan mossunk ki egy kis műanyag dobozt, olyat, ami jól zár, és abba rakjunk el néhány evőkanállal. Ez lesz a későbbiekben a kovászmag, amiből mindig tudunk új kovászt csinálni anélkül, hogy nagyon rizikós lenne az ügy. 

Kovászhibák

Nem minden kovász sikerül. Ha a kovásznak rossz illata kezd lenni, mielőtt stabillá vált volna, akkor inkább dobjuk ki és kezdjünk újat. Ha túl acetonossá válik, akkor esélyes, hogy nem etetjük elég gyakran, vagy nem jó a hőmérséklet. Ha megpenészedett, akkor dobjuk ki mindenképp az egész kovászt. A penész esetén három dologra gondolhatunk: 1. Nem etettük megfelelően, így a penész legyőzte a kovászt. 2. Nem mostuk ki eléggé az edényt, és abban voltak gondot jelentő spórák. 3. A tárolási helyen van a gond, azaz a konyhaszekrényben, a lakásban, a hűtőben valahol penész ül. Utóbbi jelenti a legnagyobb gondot, és figyelmeztető is, hiszen a saját egészségünk érdekében érdemes kideríteni, hogy hol a penész és megszüntetni azt. Ha a hűtőből kivéve lesz penészes a kovász, akkor tiszta ügy, ki kell mosni a hűtőt meleg, ecetes vízzel.